Inlägget gjort

Polisen i London utrustas med 20 000 kroppskameror

Londons borgmästare bekräftar att det pågår planer för att utrusta alla när- och utryckningspoliser i Londonpolisen med kroppskameror (body worn video cameras). Syftet är att bekämpa brott och öka allmänhetens förtroende.

Totalt handlar det om 20 000 kroppskameror som kommer användas av majoriteten av poliserna med uniform.

– Det här är spännande teknik som kommer att bygga upp förtroende, hjälpa polisen göra sitt jobb, och göra det möjligt för allmänheten att hålla poliser ansvariga i större utsträckning. Våra planer för utbyggnaden av kroppskameror kommer att göra tekniken tillgänglig för fler poliser i en enda stad än någon annanstans i världen och det är ett stort steg mot 2000-talets polisstyrka i London, sa Boris Johnson Londons borgmästare, när han talade till London Assembly tillsammans med London-polischefen.

Sedan förra året har det pågått ett försök med runt 1 000 kroppskameror som används över 10 stadsdelar och beväpnade insatsgrupper. Försöket har visat på kamerornas potential för att öka antalet tidiga erkännanden och därmed bidra till att påskynda rättsprocessen. Både de poliser som deltagit i försöket och London-polischefen Sir Bernard Hogan Howe stödjer det ökade antalet enheter.

Polisernas feedback tyder på att kroppskamerorna är mest värdefulla i situationer då polisens agerande kan komma att ifrågasättas och där tidiga bevis och offers vittnesmål spelar en avgörande roll.

Inlägget gjort

Kameraövervakning har en bra brottsförebyggande effekt

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (s), och av många ansedd som en trolig justitieminister vid ett regeringsskifte i höst, är mycket positivt inställd till säkerhetskameror.  – Kameraövervakning har en bra brottsförebyggande effekt, säger han i det kommande numret av papperstidningen SecurityUser.com där samtliga partiers rättspolitiska talespersoner intervjuas inför valet.  

Det finns många exempel från verkligheten som visar att säkerhetskameror leder till ett minskat antal brott på offentliga platser. Det anser Morgan Johansson (s) som också är ordförande i justitieutskottet hör till de politiker som är mest positiva till säkerhetskameror. På frågan om han är nöjd med den nya kameralagen svarar han:
– Inte helt. Vi är för en ökad kameraövervakning på brottsutsatta platser. Den nya lagen är ett steg framåt, men jag anser fortfarande att det finns problem. Lagens tillämpning ger utrymme för olika tolkningar när det gäller tillståndsprövning. Beroende på var i landet och vilken länsstyrelse som ska utfärda ett tillstånd så kan resultatet variera. Det är inte bra.
När det gäller den ökade förekomsten av kameror i samhället så anser han inte det vara något större problem.
– Det är okej, tycker jag. Personligen har jag inga problem att bli filmad när jag går in och handlar i en butik. Men rent generellt ska ju kamera övervakning användas med sunt förnuft och i syfte att förebygga och underlätta utredning av brott, säger Morgan Johansson.

Inlägget gjort

Kameror löser brott på Centralen i Malmö

Polisen i Malmö anser att man löser allt fler brott på Centralstationen med
hjälp av säkerhetskameror, uppger Ekot.

År 2011 anmäldes 665 brott
på Centralstationen och 2012 minskade den siffran till 616, skriver Skånska
Dagbladet.

Polisinspektören Anders Lindell säger nu att filmerna från
Centralen är i toppkvalitet och han vill se fler kameror utmed hela stråket
mellan Centralen och Möllevången i Malmö.