Inlägget gjort

Falska samtal från Microsoft lurar allmänheten

Den senaste tiden har många människor fått samtal från personer som utger sig för att vara representanter från Microsoft. Mycket tyder på att bedragarna koncentrerar sig på svenska datoranvändare för närvarande, enligt polisen.se.

Polisen har listat fem av de vanligaste nätbedrägerierna som man bör vara observant på.

1. Samtal från Microsoft-supporten
Du blir uppringd av en person som utger sig för att vara en representant från Microsoft eller Windows supportavdelning. Personen påstår att din dator är utsatt för virus eller liknande och att du riskerar att förlora all data på hårddisken. Personen ber dig att skriva in komplicerade kommandon med syftet att komma åt all data som finns sparad på din dator, till exempel bilder, e-post och kontoinformation.

2. Låst dator
Du surfar på internet när det plötsligt dyker upp ett meddelande från Rikspolisstyrelsen på dataskärmen. Det går inte att stänga ner meddelandet och varken tangentbord eller mus fungerar. I meddelandet står det att du begått ett brott på internet och att du måste betala en summa pengar för att datorn ska låsas upp igen. Målet är att få dig att betala.

3. “Nigeriabrev”
Du får ett mejl av en person som påstår sig ha en stor summa pengar som han eller hon behöver hjälp med att föra ut från ett annat land. Bedragaren hävdar att du kommer att bli rikligt belönad om du hjälper till. Om du besvarar mejlet och deltar riskerar du att bli av med dina kontouppgifter. Målet är att komma åt dina pengar och begå fler bedrägerier med hjälp av dina uppgifter.

4. ”Desertören”
Du får ett mejl av en person som påstår sig vara desertör från armén i ett annat land. Personen skickar bilder på sig själv i syfte att utveckla en relation med dig. När relationen har etablerats ber han eller hon om pengar för att kunna komma och träffa dig i Sverige.

5. Meddelanden från din bank
Du får ett mejl från din bank om att det har uppstått ett problem med ditt konto. Du uppmanas skicka in dina kontouppgifter omgående, annars blir dina tillgångar frysta i avvaktan på utredning. Målet är att få tag i dina kontouppgifter och lägga beslag på dina pengar.

Källa: Polisen